UUTISARKISTO
» 2015
» 2014
» 2013
» 2012
» 2011


SUOMEN SUKU  » AJANKOHTAISTAPrintti-UT matkalla nettiin mariksi

05.12.2019

Kännykkäsovellukset, median digitalisaatio, sanalla sanoen 'kaikki tekstit saatavilla kaikkialla' on trendi, jollaisesta ei vielä pari vuosikymmentä sitten tiedetty paljoakaan. Nyt se on meille arkipäivää. Jo n. 10 v. ajan RKI on tehnyt yhteistyötä Faith Comes By Hearing -järjestön (FCBH) kanssa, joka organisoi Raamatun tekstien saamista nettiin sekä kuunneltavassa muodossa että filmien ym. kautta.

Tämän vuoden marraskuussa marinkielinen Uusi testamentti (julkaistu v. 2007) saatiin äänitettyä Marin tasavallan pääkaupungissa Joškar-Olassa Faith Comes By Hearing -järjestön toimesta. äänitys toteutettiin yhteistyössä RKI:n käännöstiimiin kuuluvan Larisa Orzajevan ja muiden paikallisten uskovien kanssa. Lokakuun lopussa aloitettu työ sujui hyvin ja sille annetun aikataulun puitteissa ja kesti kuukauden päivät.

Ennen kuin UT:n tekstien varsinainen äänitys päästiin aloittamaan oli projektia valmisteltu jo pitkään. Oli etsitty hyvä äänitysstudio ja valittu lukijat, jotka olivat äänenkäytön ammattilaisia radiosta ja teatterista.

Natalja ja Elkin Huseinov (FCBH) vastasivat äänityksistä. Kuva: RKI

äänitys tapahtui käytännössä niin, että jokaisen UT:n henkilön vuorosanat luettiin omana osuutenaan. Myöhemmin äänitallenteet editoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi ja valmistellaan julkaisukuntoon.

ääninäyttelijät olivat innostuneita tehtävästään. Ruokailu- ja teetauoilla heidän kanssaan avautui mielenkiintoisia keskusteluja: he kyselivät mukana olevilta uskovilta Raamatusta ja ottivat mielellään vastaan myös kirjallisuutta. Uutinen tulossa olevasta omakielisestä koko Raamatusta kiinnosti ja innosti heitä.

Pavel Jefimov Marin Kansallisesta Teatterista. Kuva: RKI

Seuraavien parin viikon aikana nauhoitteita kuunnellaan ja tarvittaessa korjataan. Projektista vastaava FCBH:n työryhmä lähtee Marista joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen heillä on edessään vielä viimeistelyvaiheita ennen kuin Uuden testamentin ääniversio on valmis otettavaksi käyttöön internetin kautta.

Muistakaamme marikansaa edelleen rukouksin ja siunatkaamme heitä Roomalaiskirjeen 10:17 lupauksen sanoin "Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta".Teksti: Larisa Orzajeva/RKI
Kuvat: RKI.
Voit antaa tukesi Suomen suvun raamatunkäännöstyölle sekä esirukouksin että lahjoittamalla varoistasi eri käännösprojekteihin. Pankkitiedot kaikkiin projekteihimme löytyvät tästä linkistä. Herra siunatkoon lahjasi ja vaivannäkösi!
»» Kaikki uutiset