ITÄMERENSUOMALAISET
PERMILÄISET
» Komit
» Udmurtit
VOLGANSUOMALAISET
» Marit
OBINUGRILAISET
» Hantit
» Mansit

KÄÄNNÖSHANKKEET KANSAT JA KIELET

Udmurtit

Udmurtteja eli votjakkeja on vuoden 2002 väestötietojen mukaan 642 000. Heistä 69,6 % puhuu udmurttia äidinkielenään. Udmurteista 66,5 % asuu omassa nimikkotasavallassaan, muut asuvat sitä ympäröivillä alueilla, ennen kaikkea Baškortostanissa ja Tatarstanissa sekä Kirovin ja Permin lääneissä. Udmurtian tasavallan pääkaupunki on Iževsk.

Suurin osa udmurteista asuu maaseudulla. Kansan pääelinkeinot ovat maanviljelys ja karjanhoito. Myös teollisuuden parissa työskentelee paljon udmurtteja.

Udmurtit ovat tunnettuja ahkeruudestaan ja kädentaidoistaan. Luonteeltaan he ovat sävyisiä ja rauhaarakastavia. Udmurteilla on rikas lauluperinne. Juhlissaan he aina laulavat; perhejuhlissa on tapana laulaa kymmenittäin kansanlauluja. Udmurtit ovat ortodokseja. Evankelisia kristittyjä on nykyisin runsaat kaksi tuhatta. Etelä-Udmurtiassa ja mm. Baškortostanin alueella on vielä perinteistä luonnonuskontoa harjoittavia udmurtteja.

Udmurtteja alettiin järjestelmällisesti käännyttää kristinuskoon 1740-luvulta alkaen. Kansankielisen Sanan tarve oli ilmeinen, ja 1800-luvulla Venäjän Raamattuseura ja myös Ortodoksinen Lähetysseura aloitti raamatunkäännöshankkeita. Evankeliumit udmurtiksi valmistuivat vuonna 1904, ja ne julkaisi Britannian ja Ulkomaan Raamattuseura. Venäjän v. 1917 vallankumouksen jälkeen raamatunkäännöstyö tyrehtyi ja jouduttiin viimein kokonaan lopettamaan. Uuden alun se sai vasta v. 1973, jolloin Tukholman Raamatunkäännösinstituutti aloitti uudelleenpainatus- ja käännöstyön Neuvostoliiton vähemmistökielille, myös udmurtiksi.

Udmurtit saivat Raamatun vuonna 2013 - ensimmäisinä Venäjällä asuvista suomensukuisista kansoista. Raamatunkäännöstyön tuloksena udmurttien harras toive on toteutunut: vuodesta 2005 alkaen jumalanpalveluksia on voitu pitää udmurtin kielellä. Raamatun Sanan saaminen on innoittanut udmurttiuskovia sanoittamaan ja säveltämään hengellisiä lauluja. Elokuussa 2011 uskovien udmurttinuorten lauluryhmä Šumpoton (Ilo) julkaisi ensimmäisen CD-levynsä.

Käännöstilanne:

Udmurtti

Artikkelit sivustolla

» Kesäkuulumisia Maina Sašinalta Udmurtiasta
» Baškortostanin udmurtit avoimia Hyvälle Sanomalle
» Jumalan elävä Sana
» Raamattu innostaa udmurtteja
» Udmurtit ovat saaneet omakielisen Raamatun
» Udmurttiryhmä Inkrez laulaa Raamatun odotuksesta
» Lastenraamattu tuo siunausta udmurttikoteihin
» Udmurtit saavat Psalmien äänitteen jouluksi