ITÄMERENSUOMALAISET
PERMILÄISET
» Komit
» Udmurtit
VOLGANSUOMALAISET
» Marit
OBINUGRILAISET
» Hantit
» Mansit
KÄÄNNÖSHANKKEET – KANSAT JA KIELET

Marit

Mareja eli tšeremissejä on vuoden 2002 väestönlaskentatietojen mukaan 604 800. Marien nimikkotasavallan nimi on Mari El ja sen pääkaupunki on Joškar-Ola. Oman tasavallan lisäksi mareja asuu naapurilääneissä ja -tasavalloissa, etenkin Baškortostanissa.

Mareilla on kaksi kirjakieltä: itäisiin murteisiin pohjautuva mari (niittymari) ja läntinen kirjakieli, vuorimari. Mareista 80,8 % puhuu äidinkielenään maria.

Marit ovat hyvin musikaalisia. Kansallissoittimina heillä on kannel, huilu, säkkipilli ja rummut, mutta heidän sanotaan saavan aikaan musiikkia vaikka puun lehdellä soittaen.

Monet mareista tunnustavat ortodoksista uskoa, mutta sen lisäksi harjoitetaan vielä jossain määrin vanhaa luonnonuskontoa ja paikoittain sekauskontoa, jossa vanhat pakanallista perua olevat tavat ja kristinuskon piiriin kuuluvat käsitykset ovat sekoittuneet toinen toisiinsa. Ortodoksinen usko on juurtunut tuntuvimmin vuorimarien keskuuteen. Evankelisia kristittyjä on 1500-2000.

Mari on v. 1995 lähtien ollut venäjän rinnalla virallinen kieli Marin tasavallassa. Maria opetetaan nykyisin monissa kouluissa ja lastentarhoissa.

Käännöstilanne:

Mari
Vuorimari

Artikkelit sivustolla

» Uutisia mareilta
» Hyvää Sanomaa Baškortostanin mareille
» Printti-UT matkalla nettiin mariksi
» Marinkielisen UT:n puhelinsovellus vastaa nykyajan digihaasteeseen
» Elävää vettä marikansalle
» Vuorimarinkielinen Uusi testamentti kansan käsissä
» Marit ylistävät lauluin Jumalaa
» Vuorimarinkielinen Uusi testamentti on valmistumassa
» Äidinkielinen Sana koskettaa mareja