ITÄMERENSUOMALAISET
PERMILÄISET
» Komit
» Udmurtit
VOLGANSUOMALAISET
» Marit
OBINUGRILAISET
» Hantit
» Mansit
KÄÄNNÖSHANKKEET – KANSAT JA KIELET

Komit

Komeilla on kaksi etnistä ja kielellistä ryhmää: komisyrjäänit ja komipermjakit. Komisyrjäänejä on vuoden 2002 väestönlaskennan mukaan 345 000 ja komipermjakkeja 125 000. Komin tasavallan pääkaupunki on Syktyvkar ja Permin Komin piirikunnan pääkaupunki Kudymkar.

Komit ovat ortodokseja, mutta heitä kuuluu myös Komin venäläisiin evankelisiin seurakuntiin. Syktyvkarissa on lisäksi kansallinen evankelinen seurakunta, jonka perustaja on Vasili Popov.

Komi on metsien ja jokien maa. Metsästys ja kalastus sekä pohjoisessa poronhoito ovat komien vanhoja peruselinkeinoja. Runsaiden metsävarojen lisäksi komeilla on öljyä, kivihiiltä ja maakaasua. Luonnonrikkauksien hyödyntäminen on kuitenkin tuonut komien asuinalueille runsaasti siirtotyövoimaa, niin että komit ovat jääneet vähemmistöksi omalla maallaan.

Hiihto on komien vahva urheilulaji. Maailmanmaineeseen lykkineitä Komin hiihtäjätähtiä ovat Raisa Smetanina, Nikolai Bažukov ja Vasili Rotšev.

Kirjakielenä komi on pari vuosisataa vanhempi kuin suomi. Käännyttäessään 1300-luvulla komeja kristinuskoon Permin piispa Stefan (Tapani) Permiläinen laati komin kielen aakkoston, aburin, teki komisyrjäänin aapisen ja käänsi useita Raamatun tekstejä. Abur-aakkosto jäi käytöstä 1600-luvulla.

Raamatunkäännöstyö virisi uudelleen vasta 1800-luvulla. Silloin komiksi julkaistiin evankeliumitekstejä sekä latinalaisin että kyrillisin aakkosin. Tuotteliain kääntäjä oli tiedemies nimeltä Lytkin. Komin nykyinen kyrillinen aakkosto otettiin käyttöön 1930-luvun lopussa.

Neuvostoajan vuosina 1935-1981 Komin evankelisen seurakunnan (Komikirkon) perustaja Vasili Popov käänsi salaa Raamatun. Hän luovutti käsikirjoituksensa Raamatunkäännösinstituutin tarkistettavaksi, korjattavaksi ja julkaistavaksi. Komin nykyinen käännösryhmä jatkaa edeltäjiensä työtä päämääränään teksti, jota nykyinen sukupolvi voi ymmärtää.

Käännöstilanne:

Komisyrjääni
Komipermjakki

Artikkelit sivustolla

» Alkupaloja Raamatusta komeille (komi)
» Kuulumisia komityön ääreltä (komi)
» Odota ihmettä levosta käsin (komi)
» Komipermjakit saivat uuden testamentin (komip.)
» Komipermjakin käännöstyön terveisiä (komip.)
» Sananlaskujen kirja julkistettiin Syktyvkarissa (komi)
» "Kun luin psalmin 91, sydämeeni syntyi usko Jumalaan" (komi)
» Kiitokset Jumalan Sanasta (komi)
» Komissa iloitaan Psalmien kirjasta
» Vizingan kylässä opetellaan ulkoa Sanaa (komi)
» Komilasten paras joululahja — Lastenraamattu
» Komipermjakit ovat säilyttäneet oman kielensä ja.. (komip.)
» "Onko oikein kääntää Raamattua?" (komip.)